Описание
Забрус — це воскові печатки, якими бджоли закривають стільники з дозрілим медом. Інші відомі назви — друк меду, обрізки, запечатка, воскова друк.
Забрусом називають все те, що залишається, коли зрізають верхню частину запечатаних стільників — те, що знаходиться за бруском вуличної рамки, звідки й пішла його назва.
Забрус вважається своєрідним «знаком якості» меду, оскільки бджоли запечатують тільки дозрілий мед. При цьому мед, розташований найближче до печаток, містить максимальну кількість корисних речовин.
Крім лікувальних цілей, забрус використовують для високоякісного воску. Для цього зняті кришечки підвішують, щоб стік залишок меду, промивають у воді, висушують, а потім перетоплюють і відливають у форми.
Хімічний склад
Основа продукту – бджолиний віск. Також у забрусі присутні прополіс, бджолиний пилок, перга, маточне молочко та мед.
Формула БЖУ:
жири — 39%,
вуглеводи — 25%,
білки — 0,8%.
У хімічному складі забрусу налічується понад 50 сполук.
Вітаміни
А (ретинол та каротин);
Групи (В1, В2, В5);
С (аскорбінова кислота);
D (кальциферол);
Е (токоферол);
Н (біотин);
К (філохіон).
Ферменти
Лізоцим;
Секрети воскових та слинних залоз бджіл.
Макро- та мікроелементи
Кальцій;
Натрій;
Магній;
Хлор та інші.
Вільні жирні кислоти
Монтанова;
Церитинова;
Неоцинова та інші.
Складні ефіри пальмінтової кислоти, мелісового спирту.
Також містить
Хітін;
Ліпіди;
Цукру;
органічні кислоти;
Амінокислоти;
Смоли;
Ефірні масла;
Бальзами;
Граничні вуглеводні;
Ароматичні та барвники.
Разом з тим, хімічний склад забрусу не є фіксованим і залежить від багатьох факторів (клімат, сезон, географія тощо). За будь-яких обставин, у складі забрусу присутні вітаміни С, А, Е, В, хітин, білок, мікро- та макроелементи, ферменти, ефірні олії, смоли, вуглеводи, жири та бальзами.
Користь від забрусу
Користь забрусу визначається корисними речовинами, що входять до його складу:
Мед — має антибактеріальний ефект, зміцнює імунітет, підвищує фізичну витривалість;
Бджолиний віск та прополіс – знімають запалення, сприяють прискореній регенерації тканин. Допомагають зміцнити ясна, ефективні у лікуванні фурункулів, виразок, ран, опіків; зупиняють зростання патогенної флори;
Перга та пилок — збагачує вітамінами, зміцнює нервову систему, дає запас бадьорості.
Корисні властивості
У складі забрусу – природний антибіотик лізоцим. Він руйнує клітинні стінки бактерій шляхом їх гідролізу, активізує роботу імунної системи, посилює продукцію нормальних та імунних антитіл. Сконцентрований у меді під кришечками, в очищеному меді присутній у мінімальній кількості;
Антиоксиданти, такі як аскорбінова кислота, токоферол, каротин та інші, перешкоджають окисленню організму, попереджаючи старіння, виникнення та розвиток запальних процесів, доброякісних та злоякісних новоутворень.
Бореться із грибковими проявами.
Сприяє загоєнню виразок, ран та опіків, знімає шкірні запалення.
Активізує діяльність ШКТ за рахунок посиленого вироблення слини при жуванні, посилює секреторну та моторну функції. Поліпшує стан кишкової мікрофлори.
Підвищує працездатність.
Благотворно впливає стан ротової порожнини, допомагає у вирішенні стоматологічних проблем. Використовують для профілактики карієсу: при регулярному використанні забрус «запечатує» зуби, подібно до сотів.
Прискорює обмінні процеси.
Покращує роботу серцево-судинної та нервової системи.
У складі забрусу – хітин, він звільняє організм від токсинів.
Жування забрусу допомагає худнути, позбавитися ознак інтоксикації, таких як мігрень, нудота, блювання, запаморочення, неприємний запах з рота.
Жування забрусу допомагає кинути палити. Активні компоненти забрусу очищають слизову та дихальну систему від токсинів тютюнового диму, завдяки чому знижується потяг до куріння.
Забрус швидко засвоюється. Вже за дві години його активні речовини потрапляють у кров, лімфу, міжклітинний простір.
Протипоказання
Забрус є нешкідливим продуктом. Єдиним протипоказанням для його використання є індивідуальна непереносимість, іншими словами — харчова алергія. Сам забрус, основу якого становить бджолиний віск, є алергеном. Але інші продукти бджільництва, що входять до його складу, можуть спровокувати небажані реакції.
Не рекомендується давати забрус дітям до 3-х років, оскільки багато дітей раннього віку схильні до алергії.
Як перевірити алергічну реакцію
Можна використовувати два методи:
Провести лабораторний аналіз крові на наявність алергічної реакцію конкретний продукт бджільництва.
В домашніх умовах. Розсмоктати в роті незначну кількість забрусу і спостерігати за реакцією протягом 6 годин.
Лікувальні властивості
Серед лікувальних властивостей забрусу відзначимо:
Антимікробне;
Протизапальне;
Протигрибковий;
Ранозагоювальне;
Анестезуюче;
Біостимулююче.
Забрус вважається найкращим природним загальнозміцнюючим та протимікробним засобом. Ефективний для профілактики сезонних захворювань та у складі комплексної терапії. Зберігає ефективність при тривалому застосуванні та благотворно впливає на кишкову мікрофлору, на відміну від аптечних препаратів аналогічного спектра дії.
Допомагає у лікуванні
Застуди, сезонні вірусні захворювання: зміцнює імунітет, допомагає швидко зняти закладеність носа, усуває запалення в носоглотці.
Верхні дихальні шляхи: риніт, синусит, гайморит, ангіна, бронхіт, астма.
Алергічні захворювання: сінна лихоманка, поліноз, астма; знімає алергічні реакції.
ШКТ: покращує травлення, перистальтику кишківника, прискорює обмінні процеси, активізує секрецію.
Серцево-судинна система: очищає кров, виводить токсини, нормалізує рівень холестерину, стабілізує серцевий ритм.
Опорно-руховий апарат: остеохондроз, артрит, остеомієліт, радикуліт, патології суглобів. З лікувальною метою аплікації із забрусного воску накладають на проблемні ділянки. Використовують у складі комплексної терапії: забрус не замінює традиційне лікування, але допомагає збільшити його ефективність, усунути больовий синдром та розвиток хвороби, не дає їй перейти в хронічну фазу.
Користування забрусу для зубів
Дезінфікує ротову порожнину;
Купірує запальні процеси в яснах та на слизовій оболонці;
Зменшує кровоточивість ясен;
Ефективно очищає емаль зубів. Завдяки особливій консистенції, проникає в недоступні для зубної щітки простору, звільняючи їх від зубного нальоту та каменю;
Перешкоджає утворенню зубного каменю;
Запобігає розвитку стоматологічних хвороб: пародонтиту, гінгівіту, стоматиту;
Допомагає у лікуванні молочниці;
Зміцнює зубну емаль, «запечатуючи» мікротріщини;
При щоденному використанні здійснює масаж ясен. Це покращує стан зубів та допомагає попередити виникнення стоматологічних проблем.
При тривалому жуванні моносахариди глюкози та фруктози, які становлять основу меду, проникають у кров вже в ротовій порожнині. Ці речовини засвоюються організмом без додаткової обробки. У ротовій порожнині периферичні судини розташовані близько до поверхні. Завдяки цьому корисні компоненти меду та інших продуктів бджільництва збагачують ясна відсутніми речовинами.
Мед не має дратівливої дії на ясна і слизову оболонку рота, не руйнує зубну емаль. Незважаючи на це, рекомендується прополоскати рота чистою водою після жування забрусу для виключення несприятливого кислого середовища.
Як приймати та використовувати?
Забрус жують невеликими порціями по 10-20 хвилин, доки у роті залишиться один віск. За цей час усі корисні речовини розчиняться у слині. Воскову грудку, що залишилася, випльовують, але навіть при випадковому ковтанні, він не надасть шкоди. Навпаки, віск пов’язує та виводить токсини, має послаблюючу дію.
Залежно від бажаного результату (профілактика, лікування різних захворювань) та віку, рекомендують різні дозування та частоту використання забрусної жуйки. Трапляються рекомендації вживання забрусу в їжу з хлібом або фруктами.
Загальні рекомендації
Для стабільного ефекту вживайте забрус регулярно протягом 3-4 тижнів;
Добова норма для дорослого – 3-4 ч. л;
Для лікування та підтримки імунітету у дітей використовують із обережністю, спостерігаючи за реакцією організму;
Для дітей віком від 2 до 5 років порція становить 1/4 ч. л, для дітей від 5 до 12 років — 1/2 ч. л;
Не використовують для лікування дітей віком до 2-х років.
Для профілактики — 3 рази на день по 1/2 ч. л.
Для лікування
Захворювання носоглотки та верхніх дихальних шляхів: ангіна, ГРВІ, грип, риніт, гайморит, синусит, бронхіт, ларингіт, трахеїт – по 1 ч. л. кожну годину протягом 1-3 днів;
Загострення алергії – по 1 ч. л. 3-5 разів на день, симптоматичне лікування;
Сінна лихоманка — за 3 місяці до загострення приймати 3 рази на день після їди по 1 ст. л, за 2 тижні до початку приймати 3 десь у день по 2 ст. л;
Хвороби ШКТ – по 1 ч. л. після кожного прийому їжі;
Стоматологічні захворювання: стоматит, пародонтит, гінгівіт – 2-3 рази на день по 1 ч. л., курс лікування 3 місяці. Лікувальний цикл можна повторювати без перерви.
Рецепти корисних солодощів на основі забрусу
Вітамінна паста: лимон промити, подрібнити будь-яким зручним способом, перемішати із забрусом. За бажання можна додати какао.
Корисні бутерброди: забрус можна змащувати на хліб. Для максимальної користі використовуйте цільнозерновий хліб.
Отзывы
Отзывов пока нет.